Dijsselbloem wil inzage in EU-cijfers

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) eist inzage in alle cijfers en berekeningen die ten grondslag liggen aan de naheffingen die de Europese Commissie oplegt aan verschillende lidstaten, waaronder Nederland. Dat heeft Dijsselbloem dinsdagmiddag gezegd in het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

Dijsselbloem zegt niet te kunnen beoordelen of de naheffingen juist zijn berekend, omdat de commissie geen inzage wil geven in de cijfers van alle lidstaten. Alleen met die cijfers kan Nederland beoordelen of de naheffing terecht is, zei Dijsselbloem. "De commissie zegt die cijfers niet openbaar te kunnen maken, maar dat begrijp ik niet. Iedereen heeft daar in mijn ogen recht op."

De Europese Commissie legde Nederland een naheffing van 642 miljoen op. Dat komt doordat de Nederlandse economie na een 'bronnenrevisie' groter is dan gedacht, terwijl de economieën van andere landen op papier kleiner zijn geworden. Dat leidt voor Nederland tot een hogere afdracht aan de EU, en voor landen als Duitsland en Frankrijk tot een lagere. Groot-Brittannië krijgt de grootste naheffing, van 2,1 miljard euro.

Brussel wil dat alle landen vóór 1 december betalen. Dijsselbloem is echter niet van plan geld over te maken zolang hij de berekeningen niet heeft kunnen controleren. Of het haalbaar is om voor die datum te betalen, trok Dijsselbloem ook in twijfel. "Het is niet doenlijk om dat in de begrotingscyclus in te passen."

De ministers van financiën van alle EU-landen gaan de kwestie bespreken met de Europese Commissie tijdens een al geplande vergadering op 7 november. Voor die tijd komt Dijsselbloem met meer informatie naar de Kamer, zegde hij toe.

Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)
Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)