'Nederland moet EU 642 miljoen euro betalen'

Nederland moet in december 642,7 miljoen euro extra betalen aan de Europese Commissie omdat de economie het sinds 1995 beter heeft gedaan dan eerder was gemeld. Dat blijkt uit een voorlopige herberekening van de commissie, meldt de Financial Times donderdag.

Premier Rutte toonde zich onaangenaam verrast door het bericht. "Deze mededeling is een onaangename verrassing en roept heel veel vragen op", zo liet hij weten in een verklaring vanuit Brussel, waar hij de EU-top bijwoont. "We gaan het tot de bodem uitzoeken en natuurlijk gaan we hierover de discussie met de Commissie aan. Ik heb hier vanavond ook contact over gehad met David Cameron."

Over het document heerst nog onduidelijkheid. Volgens een bron bij de commissie gaat het nog maar om een voorstel dat nog door de EU-lidstaten en het Europees Parlement moet worden goedgekeurd. Het officiële document dat de Financial Times aanhaalt vermeldt dat het nog om een voorlopige berekening gaat omdat de data nog niet definitief zijn.

Uit het document blijkt dat Groot-Brittannië de grootste hap zou moeten terugbetalen: 2,1 miljard euro. Italië moet 340 miljoen euro terugstorten. Griekenland, Malta, Cyprus, Ierland, Letland en Bulgarije moeten kleinere bedragen overmaken. Alle andere EU-lidstaten krijgen geld terug.

Frankrijk zou de grootste winst boeken en ruim een miljard euro teruggestort van de commissie terugkrijgen. Andere ontvangers in het lijstje zijn Duitsland (779 miljoen), Denemarken (321 miljoen), Polen (316 miljoen), Oostenrijk (294 miljoen), België (170 miljoen) en Spanje (169 miljoen).

De Britse premier David Cameron is naar verluidt woedend over de naheffing. Hij zou de zaak donderdag bespreken met premier Mark Rutte (VVD).

De heffing komt voort uit een nieuwe manier waarop het nationale inkomen van lidstaten wordt berekend. Kort voor de zomer werd er al op gezinspeeld dat de Nederlandse bijdrage aan de EU hierdoor omhoog zou gaan. Tijdens een Kamerdebat in april zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) echter geen naheffing te verwachten.

Het document zou samenhangen met het enorme tekort op de EU-begroting voor 2014. Doordat sinds 2011 niet-betaalde verplichtingen steeds werden doorgeschoven naar het volgende jaar, dreigt er eind dit jaar een gat te ontstaan van zeker 25 miljard euro.