Verbouwingen drukken HEMA harder in het rood

HEMA heeft tussen begin mei en begin augustus meer verlies geleden dan in diezelfde periode een jaar geleden. De verkoop lag lager door een groot aantal winkelverbouwingen. De warenhuisketen eindigde het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar ruim dertig miljoen euro in het rood, na een verlies van 7,6 miljoen een jaar eerder. HEMA publiceerde zijn kwartaalcijfers donderdag.

De omzet kwam in de verslagperiode ook lager uit, op bijna 247,6 miljoen euro, 3,4 miljoen minder dan vorig jaar. De lagere resultaten zijn volgens HEMA toe te schrijven aan de transformatie van tal van filialen in het kader van een nieuwe winkelstrategie die de keten onlangs lanceerde. HEMA was door de nieuwe strategie bovendien meer kwijt aan promotie, marketing, en arbeidskosten.

De omzet daalde terwijl het aantal winkels in een aantal landen in Europa toenam in vergelijking met vorig jaar. Toen het kwartaal op 3 augustus eindigde, had HEMA 34 filialen in Frankrijk, tegen twintig een jaar eerder. In Spanje werd het eerste filiaal geopend, in Groot-Brittannië gingen de eerste drie winkels open. In België en Luxemburg kwamen er vier filialen bij de 98 van vorig jaar. In Nederland waren er begin augustus 530 winkels, tegen 524 een jaar eerder. Daaronder waren 260 franchisers.