Militairen geen doelwit bij verkeersincident Twente

De militairen in opleiding op wie een auto inreed in het Twentse Deurningen waren slachtoffer van een 'lompe actie' in plaats van een 'gerichte aanval'. Uit onderzoek blijkt dat hoogstwaarschijnlijk sprake is van een verkeersincident, zegt de politie vrijdag. "Van doelbewust inrijden op de groep was geen sprake."

Donderdag lekte via een interne mail van Defensie uit dat een auto vorige maand zou zijn ingereden op een groep oefenende studenten in uniform. Het incident werd in de mail als voorbeeld gebruikt om lezers in te laten zien dat de nieuwe regel dat soldaten niet meer in uniform mogen reizen zinvol is.

Uit verklaringen van de studenten blijkt nu dat de auto te hard over de lange en bochtige weg reed waar negen soldaten in spe op oefenden. Om een aanrijding te voorkomen moesten de studenten in de berm springen. "De chauffeur reed waarschijnlijk te hard. Hij probeerde de groep nog te ontwijken", aldus de politie.

De automobilist is nog niet gevonden. De politie wil graag nog met de man spreken, onder andere om voor hem een proces verbaal op te maken.

Defensie schrijft militairen sinds eind september voor niet in uniform te reizen. De oproep kwam na een video van een Nederlandse jihadstrijder die in een video opriep 'een stevige daad tegen de Nederlandse overheid te verrichten'.