Vietnamese tanker waarschijnlijk gekaapt

Een Vietnamese tanker die vorige week vertrok uit de haven van Singapore wordt vermist en is waarschijnlijk gekaapt. Dat heeft het Internationaal Maritiem Bureau (IMB) woensdag gemeld.

Het schip, de Sunrise 689, verloor enkele uren na te zijn uitgevaren het contact met zijn eigenaar, scheepvaartmaatschappij Hai Phong Sea Products. Het schip, met achttien bemanningsleden, vertrok op 2 oktober uit Singapore en had woensdag in Vietnam moeten aankomen. De tanker vervoerde ruim vijfduizend ton dieselolie. De eigenaar acht het vrijwel uitgesloten dat het schip door een technisch mankement of slecht weer in de problemen is gekomen. "Het is waarschijnlijk dat de tanker is gekaapt", aldus een woordvoerder van het bedrijf, Nguyen Vu Diep. Als dat klopt, is het de twaalfde kaping in Zuidoost-Aziatische wateren sinds april. Ook het IMB denkt dat de tanker is gekaapt. Alle communicatieapparatuur lijkt te zijn uitgeschakeld of vernietigd en het schip kan niet per satelliet worden gelokaliseerd, zei Ngo Ngoc Thu van het IMB.

In eerdere gevallen voerden piraten door hen gekaapt tankers naar een onbekende locatie en lieten ze de schepen gaan na de vracht te hebben gestolen.