Duits echtpaar Musselkanaal vermoord om auto

Icoon MisdaadDe Duitsers die op 4 juli dit jaar dood werden aangetroffen in het Groningse Musselkanaal zijn vermoedelijk vermoord vanwege hun auto. De drie vermoedelijke daders wilden de wagen in Polen verkopen. Politie en justitie hebben dat maandag bekendgemaakt.

Officier van justitie Marcel Wolters noemt het 'dom toeval' dat juist dit echtpaar slachtoffer werd van de dieven. Het idee voor de overval ontstond pas toen de drie de auto op 3 juli in Musselkanaal zagen staan. Diezelfde dag vermoorden zij de 73-jarige man en zijn 71-jarige vrouw met bermpalen uit het weiland. Het echtpaar was op dat moment aan het vissen. De palen zijn later in het kanaal aangetroffen.

De verdachten werden een week na de lugubere vondst aangehouden. Het gaat om twee Polen (17 en 24 jaar oud) en een Nederlands meisje (15 jaar), die een relatie had met de 24-jarige man. De 17-jarige jongen komt uit Ter Apel, de andere twee vermoedelijke daders wonen in Musselkanaal. De Polen verbleven sinds twee jaar in ons land.

Het koppeltje werd uiteindelijk gearresteerd in Ter Apel, terwijl de 17-jarige jongen bij de Duitse plaats Oldenburg in de kraag werd gevat. Hij was op dat moment op weg naar Polen. De verdachten hebben 'op hoofdlijnen' bekend.

De politie heeft vastgesteld dat het meisje niet betrokken was bij het doodslaan van het echtpaar. De jongens sloegen beiden de schedel in. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft uit een autopsie geconcludeerd dat de bejaarde Duitsers om het leven zijn gekomen door zwaar hersenletsel.

Het meisje dat verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord was een bekende van Bureau Jeugdzorg. Ze werd begin dit jaar onder toezicht gesteld vanwege problemen in haar huiselijke situatie. Zij zal een psychiatrisch onderzoek ondergaan. Mogelijk geldt hetzelfde voor de andere twee verdachten. Het Openbaar Ministerie verwacht dan ook niet dat de strafzaak snel van start zal kunnen gaan.

Het onderzoek dat de politie instelde na de vondst van de lijken leverde al snel resultaat op. De zaak kon vlot worden opgelost doordat veel passanten en vissers bij het kanaal in de buurt waren tijdens de moord. Zij konden veel belangrijke informatie verschaffen. Ook de samenwerking met de Duitse politie verliep bijzonder vlot.