'VS doen te weinig tegen gevaar chemische aanval'

De Amerikaanse overheid onderschat het gevaar van een chemische aanval op dichtbevolkte steden. Bovendien is op fabrieken die gevoelig zijn voor terreur te weinig toezicht. Dat blijkt uit een onderzoek van het Congres.

De commissie voor binnenlandse veiligheid deed bijna een jaar onderzoek en schetst een beeld van vertraagde inspecties, fouten in risicoanalyses en gaten in een 595 miljoen dollar (444 miljoen euro) kostend antiterreurprogramma. Het rapport is in handen van AP. De resultaten worden waarschijnlijk woensdag besproken in de Senaatscommissie Binnenlandse Veiligheid en Overheidszaken.

Op de gevarenlijst van het ministerie van binnenlandse veiligheid staan 4011 fabrieken. Het rapport wijst op de risico's van vrijkomend giftig en licht ontvlambaar gas en zegt dat er onvoldoende gedaan wordt om dat bij de fabrieken te voorkomen.

Een jaar geleden was bij een kunstmestfabrikant in Texas een zware explosie. Steden als Los Angeles, Chicago of Los Angeles zouden gevoelig zijn voor vergelijkbare ongelukken. Het ongeluk in Texas zou 'verbleken bij de gevolgen van het vrijkomen van grote hoeveelheden giftig gas in een dichtbevolkte stad', aldus het rapport.

Volgens de onderzoekscommissie zijn de installaties slecht beveiligd en laat het overheidstoezicht steken vallen.