In Sochi betrapte biatletes twee jaar geschorst

Biatletes Irina Starykh en Evi Sachenbacher-Stehle zijn voor twee jaar geschorst. Dat heeft de internationale biatlonbond IBU woensdag bekendgemaakt. De twee werden tijdens de Olympische Spelen in Sochi betrapt op het gebruik van verboden middelen.

De Duitse Sachenbacher-Stehle, voormalig medaillewinnares bij het langlaufen, werd betrapt aan de hand van een monster dat op 17 februari genomen werd. Dat was de dag van de massastart bij de vrouwen, waarop ze 'knap' vierde werd. Nog voordat het nieuws van haar positieve test destijds officieel naar buiten kwam werd ze uit de ploeg gezet. Voor de Spelen van 2006 kreeg de toenmalige langlaufster al eens een schorsing van vijf dagen vanwege een te hoog hemoglobinegehalte.

De zaak rondom Sachenbacher-Stehle was tekenend voor de Duitse biatlonvrouwen in Sochi, die een historisch slecht toernooi kenden en tot overmaat van ramp geconfronteerd werden met de zelfmoord van een jeugdig talent. In de estafette, enkele dagen na de test van Sachenbacher-Stehle, werden ze zeer teleurstellend elfde.

De Russin Starykh werd ruim voor de Spelen al betrapt. Eind januari kwam het nieuws naar buiten en werd zij buiten de Russische selectie gezet. Van de Russische worden de resultaten vanaf 23 december geschrapt. Dat betekent dat ze wel haar opvallende reeks van een vijfde, vijfde, derde en tweede plek in World Cup-wedstrijden mag houden. Die behaalde ze namelijk in de maand voor haar positieve test. 

Over een andere Russische, Ekaterina Iourieva, moet nog een besluit genomen worden. Zij werd tijdens de World Cup in het Sloveense Pokljuka betrapt en haar hangt een levenslange schorsing boven het hoofd. In 2008 werd ze namelijk al eens twee jaar geschorst vanwege het gebruik van EPO.