Overvaller Brinks opgepakt in Marokko

Een van de mannen die wordt verdacht van de gewelddadige overval op een filiaal van geldtransportbedrijf Brinks in 2011 is onlangs opgepakt in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam woensdag.

De overvaller, Ali A., is volgens WNL Vandaag de Dag aangehouden op verzoek van de Belgische justitie. In België wordt hij namelijk gezocht vanwege een in Brussel gepleegde diamantroof.

Bij de overval op Brinks in Amsterdam Zuidoost werd met automatische wapens op de politie geschoten. Het is volgens de politie puur geluk dat daar toen geen doden of gewonden bij vielen. Na een wilde achtervolging over de A2 crashten zij, waarna ze de inzittenden van een andere auto onder schot namen en de vlucht met die wagen voortzetten. De politie brak de achtervolging uiteindelijk af toen de overvallers stopten en wachtten tot de achtervolgende agenten in het bereik van hun automatische wapens kwamen.

Ali A. stond sinds september 2012 op de Nationale Opsporingslijst omdat hij bij de roof betrokken zou zijn geweest. Marokko levert in principe geen onderdanen uit, maar heeft in het verleden wel de vervolging van verdachten op verzoek van Nederland overgenomen. De woordvoerder van justitie kon niet zeggen of dat in dit geval ook gebeurt. "We moeten eerst nagaan of hij een Marokkaans paspoort heeft."