Nederland volgens Dijsselbloem klaar met hervormen

Het heeft in Nederland geen zin om meer grote hervormingen door te voeren. Nieuw wijzigingen leiden amper tot extra economische groei, stelt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) woensdag in het AD.

Nederland is volgens de minister, tevens voorzitter van de eurogroep, al heel ver met het moderniseren van de economie. "Critici kunnen zeggen dat het sneller moet of nog verdergaand, maar het zal niet meer veel extra economische groei opleveren." Bij andere eurolanden zou op dit vlak meer te winnen zijn dan bij Nederland.

De krant noemt de uitlatingen van Dijsselbloem opmerkelijk omdat het kabinet nog een grotschalige hervorming van het belastingstelsel wil doorvoeren. Ook wil de VVD de zorgkosten verder terugdringen. De Europese Commissie vindt dat Nederland de hypotheekrenteaftrek moet aanpassen.

Maar volgens Dijsselbloem kan Nederland vooral economische winst boeken door ontwikkelingen in andere landen. "Als de eurolanden zich moderniseren, kan de economie in de eurozone met zes procent extra groeien tot 2025. Als exportland kunnen we daar van profiteren."

In het interview zegt Dijsselbloem verder dat het niet gaat gebeuren dat hij wordt gevraagd als voorzitter van de Europese Commissie. Hij noemt de Europese Unie 'vaak ingewikkeld, afstandelijk en ver weg', maar benadrukt dat de verkiezingen donderdag echt uitmaken.