'Flexibilisering arbeidsmarkt versnelt verder'
Het aandeel flexwerkers op de Nederlandse arbeidsmarkt neemt de komende zes jaar sneller toe. In 2020 heeft drie op de tien werkenden op de Nederlandse arbeidsmarkt een flexibel contract, zoals een uitzendcontract of een tijdelijke aanstelling. Vorig jaar was dat nog een kwart, in 2007 een vijfde. Dat voorspelt TNO in een onderzoek, waarover Het Financieele Dagblad maandag schrijft.
In nagenoeg alle sectoren daalde het aantal vaste contracten sinds 2007. Vooral in de zorg en bij banken en verzekeraars neemt het aandeel flexwerkers toe. In de horeca werkt zestig procent van de werknemers nu al op flexibele basis. De vervoerssector is een uitzondering op de trend, blijkt uit het onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van uitzendkoepel ABU.
In de cijfers zijn ook de werknemers met een tijdelijk contract als flexwerker aangeduid. Dat aandeel nam tussen 2007 en 2013 toe van 11,8 naar 13,2 procent, terwijl het aandeel vaste contracten afnam van 80,2 naar 74,2 procent.
De crisis zorgde ervoor dat de flexibilisering versnelde, maar volgens de onderzoekers zijn er meer oorzaken. Ook bij bedrijven die winst maken daalt namelijk het aantal vaste contracten. "Werkgevers voelen de druk om verder te specialiseren, en te focussen op de kern. Pieken en dalen zijn lastiger te voorspellen in het grillige economische klimaat. Werk krijgt meer een on-demandkarakter", aldus directeur arbeid en innovatie bij TNO Paulien Bongers in het FD.
De doorzettende trend roept problemen op doordat flexwerkers vaak geen pensioen opbouwen en geen hypotheek kunnen krijgen omdat ze geen vast contract hebben. "Een steeds groter deel van de beroepsbevolking gaat flexibel werken, en dat is een oproep aan de polder en de politiek om na te denken hoe je de sociale voorzieningen treft die passen bij de nieuwe arbeidsmarkt", aldus directeur van ABU Jurriën Koops in de zakenkrant.
Goed bezig, we zijn er bijna, nog even en we hebben echt zo'n klote werkklimaat zoals in de VS...
De Heersende Klasse ziet er zo Machtig uit omdat wij voor hen knielen, laat ons Opstaan
Wat is nu de reden dat bedrijven dit doen? Ik neem aan dat veel bedrijven ook liever werken met betrokken medewerkers die langere tijd bij het bedrijf blijven. Iemand in zo'n flexconstructie zal ook voortdurend om zich heen kijken of ie niet iets kan krijgen met wat meer vastigheid lijkt me.
In een stugger arbeidsklimaat, ik meen in Duitsland, wordt 60 euro per uur geproduceerd. Dit zou komen omdat mensen met vaste contracten en minder financiele zorgen in hun leven beter gemotiveerd zijn en langer willen werken. Maar ja.. in Nederland kijken we liever wat een maatregel de werkgever of staat op korte termijn op kan leveren in klinkende munten.
Zelfs voor werkgevers is het niet verkeerd als je je personeel niet makkelijk kunt ontslaan. Dit dwingt tot investeren in apparatuur, iets dat op de lange termijn beter uit pakt dan steeds nieuwe mensen in te moeten werken.
― Aleksandr Solzhenitsyn
In toptijden krijg je wel een duidelijk verschil, maar dan maakt de kostprijs weinig meer uit. Dan zijn de flexwerkers juist keihard nodig om een TEVEEL aan werk nog voor elkaar te krijgen. In feite schieten de uurtarieven dan door het plafond, maar daar worden dan zowel de bureaus, de opdrachtgevers als de flexwerkers zelf beter van.
Want het is toch raar dat de mensen die het meeste risico lopen het minste krijgen.....
Wat niet mag worden vergeten is dat 'zekerheid' tegenwoordig op alle vlakken een farce is. Zelfs in traditioneel behoorlijk zekere markten als de ambtenarij, defensie en de zorg is niemand nog zeker van een baan. En als de economie weer een beetje wil gaan draaien, komen we ook weer net zo keihard mensen tekort. Dit is een tendens die inmiddels al 3 decennia speelt en onomkeerbaar lijkt.
We zitten nu in een overgangsfase, waarin blijkbaar nog niemand echt de juiste weg heeft gevonden. Hoog tijd dus om met die nieuwe realiteit om te leren gaan.
Dit komt de economie op lange termijn echt niet ten goede, geloof me. Maar dit kabinet heeft allang bewezen geen enkele langetermijnvisie te hebben.
Beste mensen, stem 22 mei géén VVD of D66 want dat maakt het allemaal nog veel erger met een vloedgolf aan goedkope arbeiders die nog nooit van een CAO of verzorgingsstaat hebben gehoord.
Waarom 10 mensen inhuren als je aan 1 flexwerker genoeg hebt?
Dit gaat totaal de verkeerde kant op.
Maar wat ik ook vooral bedoel is dat er inmiddels nog maar weinig verschil is tussen een 'vast' contract en flexwerken. Het kan voor iedereen zomaar over zijn.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken