Test met hypotheken voor flexwerkers

Ervaren werknemers zonder vast arbeidscontract moeten in de toekomst makkelijker aan een hypotheek kunnen komen. Om dat voor elkaar te krijgen starten uitzendbureau Randstad, Vereniging Eigen Huis en hypotheekverstrekker Obvion een test met een 'perspectiefverklaring'. Dat hebben de drie partijen donderdag bekendgemaakt.

De proef geldt in eerste instantie voor uitzendkrachten van Randstad die al een jaar of langer werk hebben. Het uitzendbureau gaat voor deze werknemers aan de hand van hun opleiding, werkervaring en functieniveau inschatten hoe hun kansen op de arbeidsmarkt zijn. Mochten die goed zijn, dan wordt via Vereniging Eigen Huis een hypotheek van Obvion verstrekt.

Nu komen mensen met een flexibele arbeidsovereenkomst vaak niet in aanmerking voor een hypotheek. "Banken zijn huiverig om hypotheken te verstrekken aan mensen zonder een vast contract en inkomen", leggen de initiatiefnemers van de proef uit. "Zij hechten veel waarde aan een werkgeversverklaring en de verwachte inkomenszekerheid die een vast contract biedt. Momenteel worden er echter niet veel vaste contracten afgesloten; tijdelijke contracten komen steeds vaker voor."

De test loopt tot 1 oktober volgend jaar. Als de proef succesvol is, wordt de 'perspectiefverklaring' ook beschikbaar gemaakt voor werknemers van andere uitzendbureaus. Uiteindelijk zal ook worden gekeken naar het beschikbaar stellen van de verklaring voor bijvoorbeeld zzp'ers, zegt een woordvoerder van Obvion. "Daar willen we wel naar kijken. De vraag is dan natuurlijk wel wie de perspectiefverklaring dan tekent."