Teller klachtenlijn examens op 38.000

Bij de klachtenlijn over de eindexamens van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) was het woensdag 'ontzettend druk'. Er zijn in drie dagen tijd ruim 38.000 klachten binnengekomen. Na dinsdag stond de teller nog op bijna twintigduizend.

Havisten bogen zich woensdag over wiskunde A of B en vwo'ers hadden kunst en biologie op het programma staan. Over de wiskunde-examens werd het meest geklaagd. "Veel leerlingen klaagden erover dat de vragen niet leken op die in proefexamens", aldus een woordvoerder van het LAKS.

Het LAKS kreeg woensdag ook opvallend veel klachten van vmbo'ers, die het examen Nederlands moesten maken. "In voorgaande jaren kregen we in verhouding niet veel klachten van vmbo'ers, dus we zijn blij dat zij ons nu ook hebben weten te vinden."

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) ging woensdag bij de klachtenlijn langs. Hij stond zelf ook een aantal klagende eindexamenkandidaten te woord en was volgens het LAKS een 'heel goede telefonist'. "Hij was erg begripvol. We zijn blij dat hij ons team vandaag heeft kunnen versterken."

Of er dit jaar meer of minder geklaagd wordt dan andere jaren kon de zegsvrouw woensdagavond niet zeggen. "Dat heeft ermee te maken dat het examenrooster er elk jaar anders uitziet. Maar er wordt veel geklaagd." Vooralsnog zijn over het vwo-examen Nederlands de meeste klachten binnengekomen. Bijna negenduizend vwo'ers beklaagden zich onder meer over de lastige tekst en het grote aantal open vragen.