Tilburg zwakt verbod kleding motorclubs af

Leden van motorclubs mogen zich voortaan overdag gewoon in vol ornaat tonen in het centrum van Tilburg. Alleen van 22.00 uur tot 06.00 uur en tijdens evenementen zijn de bikers niet welkom in zogeheten full colours. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de gemeente en leiders van motorclubs Satudarah en No Surrender dat dinsdag plaatsvond.

Oorspronkelijk gold het verbod op verschijnen in motorkleding met daarop insignes van de clubs altijd. Dat is nu toegespitst, meldt een woordvoerder van de gemeente, om de maatregel effectiever te laten zijn. In september vindt er opnieuw een gesprek plaats ter evaluatie.

Naast het verzwakken van de tijdstippen waarop de leden in motorkleding in de binnenstad aanwezig mogen zijn, blijft wel een samenscholingsverbod van kracht op donderdag, vrijdag en zaterdag van 22.00 uur tot 06.00 uur. De politie blijft hard optreden tegen leden die zich hufterig gedragen.

Daarnaast hebben de presidenten van beide clubs aangegeven hun verantwoordelijkheid te willen nemen, laat de woordvoerder weten. "Wij hebben ze op onze beurt duidelijk gemaakt dat Tilburg een gezellige binnenstad moet houden. Het feit dat we hard optreden tegen leden heeft te maken met verschillende geweldsincidenten. Die moeten ophouden."

Zo pakte de Tilburgse politie woensdag een 27-jarig lid van Satudarah op wegens de mishandeling van een man en een vrouw op het Piusplein. De twee moesten met hoofdletsel naar een ziekenhuis worden gebracht.

Eind april kondigde burgemeester Peter Noordanus het verbod aan. De gemeente verzocht de ongeveer honderd eigenaren van horecagelegenheden in het centrum van de stad verzocht mee te werken, door direct de politie te bellen als ze de motorrijders signaleren en door een camerasysteem te installeren.

De spanningen tussen motorclubs in Nederland zijn de afgelopen maanden sterk toegenomen. Dat heeft onder meer te maken met de oprichting van No Surrender vorig jaar en de komst van de Amerikaanse club Bandidos. De laatste staat bekend als tegenhanger van de Hells Angels.