Hulpverleners terug naar Homs

Hulpverleners kunnen waarschijnlijk terug naar de belegerde Syrische stad Homs. Dat heeft een hoge medewerker van de Syrische Rode Halve Maan gezegd. Zaterdag moesten twee vrachtwagens die met voedsel en medicijnen naar door rebellen gecontroleerde wijken in Homs reden terugkeren, omdat ze onder vuur waren komen te liggen.

Khaled Erksoussi zei dat de Rode Halve Maan zondag zal proberen meer burgers uit Homs te evacueren. Honderd burgers die zaterdag zouden worden geëvacueerd uit het door rebellen gecontroleerde gebied kon niet worden vervoerd. Vrijdag werden al 83 kinderen, vrouwen en ouderen in rolstoelen geëvacueerd. Het was volgens de Verenigde Naties voor het eerst in maanden dat mensen de stad konden verlaten.

Het Syrische leger heeft een jaar lang alle voedsel en medische hulp voor door rebellen gecontroleerde wijken in Homs tegengehouden. De inwoners hebben daar zwaar onder te lijden. De oppositie en de regering waren een wapenstilstand van drie dagen overeengekomen om een deel van de burgers te evacueren en om hulp te sturen.

Sommige rebellen vrezen dat de regering de wapenstilstand gebruikt om voorbereidingen te treffen voor een aanval op de stad.