'NSA moet verzamelen telefoongegevens staken'

De Amerikaanse regering moet ophouden met het massaal vergaren van Amerikaanse telefoongegevens. De reeds verzamelde en opgeslagen data moet worden gewist. Dat is het advies van een commissie de afgelopen vier maanden de spionagepraktijken van de NSA heeft bestudeerd.

De aanbevelingen van de Privacy and Civil Liberties Oversight Board gaan verder dan de wijzigingen die president Barack Obama zelf vorige week aankondigde. Obama zei vorige week dat het verzamelen van telefoongegevens voorlopig doorgaat. De president wil wel dat er een manier wordt gevonden om de opslag van de gegevens weg te halen bij de overheid. Telefoonbedrijven voelen er echter niks voor deze taak op zich te nemen.

In het 234 pagina tellende rapport zegt de commissie dat de verzameling van telefoongegevens 'een serieuze bedreiging is voor privacy en burgerlijke vrijheden'. In plaats van massaal gegevens te verzamelen zou de NSA de data moeten opvragen bij telefoonbedrijven.

De aanbevelingen van de commissie zijn overigens niet unaniem. Twee van de vijf leden - advocaten die zijn aangesteld door de regering van president George W. Bush - zeiden dat de overheid geen strobreed moet toegeven aan de kritiek op de NSA en dat de inlichtingendienst al zijn bevoegdheden moet behouden.