'Nederland kan niets tegen NSA beginnen'

Nederland is te klein om iets te doen tegen de praktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA. "De overheersing van het Amerikaanse bedrijfsleven is zo groot dat privacywetgeving in heel Europa nodig is om daar zoveel mogelijk een beperking in aan te brengen," zegt Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens, in een interview met nieuwssite nu.nl.

Kohnstamm vindt dat vanuit de EU desnoods moet worden gedreigd. Met verdragen met Amerika kan Europa werken aan een eigen cloud, zodat de afhankelijkheid afneemt. "Dan wordt Amerika verplicht economisch en financieel naar Europa te luisteren", aldus Kohnstamm.

De inlichtingendiensten van de Europese landen apart zijn volgens de CBP-baas niet opgewassen tegen de NSA. "Ze hebben een budget dat dicht in de buurt van het Nederlands nationaal product komt."

Kohnstamm reageert in het interview op het afluisterschandaal van de NSA. Uit gegevens van klokkenluider van Edward Snowden blijkt onder meer dat de inlichtingendienst dagelijks vijf miljard mobiele telefoons in de gaten houdt. Ook de Nederlandse inlichtingendiensten zijn daarmee onder vuur komen te liggen.