Regering VS in beroep tegen NSA-veroordeling

De Amerikaanse regering heeft vrijdag beroep aangetekend bij het hof in Washington tegen de uitspraak van rechter Richard Leon. Die bepaalde eerder dat het verzamelen van telefoongegevens door de geheime dienst NSA in strijd is met de grondwet.

Larry Klayman, de advocaat die de zaak tegen de NSA heeft aangespannen, is van plan om volgende week het hof van beroep te vragen de zaak door te verwijzen naar het Hooggerechtshof. Dat is volgens hem gerechtvaardigd omdat het een kwestie is die van groot publiek belang is. "Dit zijn bijzondere omstandigheden. We kunnen niet toestaan dat deze situatie voortduurt. De NSA bespioneert iedereen", aldus Klayman.

Dat de regering beroep aan zou tekenen tegen de uitspraak van Leon was al verwacht. Leon noemde het programma 'bijna Orwelliaans', een verwijzing naar de schrijver van het boek 1984, George Orwell. Volgens hem is er nauwelijks bewijs dat het afluisterprogramma terreuraanslagen heeft voorkomen. Desalniettemin besloot hij het stilleggen van het programma op te schorten en eerst het beroep van het ministerie van justitie af te wachten.

De regering heeft vrijdag niet alleen maar beroep aangetekend tegen de uitspraak van rechter Leon, maar tevens bij het Foreign Intelligence Surveillance Court (FISA), een geheime rechtbank die de spionageverzoeken van de regering toetst, een verzoek ingediend voor verlenging van het NSA-programma met negentig dagen. Dergelijke verzoeken zijn vereist sinds het programma in 2006 het levenslicht zag.

In een aparte zaak bepaalde een federale rechter in New York vorige maand dat het verzamelen van gegevens door de NSA wél legaal is. Die zaak was aangespannen door de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU. De beweging heeft deze week aangekondigd in beroep te gaan.