Dertig pensioenfondsen in gevarenzone

Meer dan dertig Nederlandse pensioenfondsen lopen het risico hun pensioenen dit voorjaar te moeten korten omdat hun dekkingsgraad eind vorig jaar niet hoog genoeg was. Dat stelt adviesbureau Aon Hewitt donderdag op basis van eigen gegevens. Van de tien grootste pensioenfondsen bevinden de fondsen voor metalektro (PME) en metaal (PMT) zich in de gevarenzone.

PME en PMT moeten hun pensioenen daarom waarschijnlijk met een procent verlagen, zo stelt Frank Driessen, financieel directeur van de pensioentak van Aon. Naast de pensioenreuzen dreigt korten ook voor nog eens meer dan dertig kleinere fondsen. "Wij denken dat de maximale korting een kleine tien procent bedraagt", aldus Driessen.

Ambtenarenpensioenfonds ABP en het fonds voor grafische bedrijven (PGB) lijken op de valreep net boven de wettelijk vereiste dekkingsgraad uit te komen. De zes andere grote fondsen zitten ruimer boven het vereiste percentage van 104,2 procent, aldus Aon. Hun pensioenen komen daarmee niet in gevaar.

Het merendeel van de ruim vierhonderd pensioenfondsen in Nederland hoeft niet te korten, zo denkt Aon. Gemiddeld zagen de fondsen hun dekkingsgraad afgelopen jaar flink stijgen naar 109 procent eind december. Dat was weliswaar een procentpunt lager dan eind november, maar fors hoger dan eind 2012, toen de dekking uitkwam op 102 procent.

De dekkingsgraad is de verhouding tussen het huidige vermogen van een pensioenfonds en de hoeveelheid pensioen die zij in de toekomst moeten uitbetalen. Dat de dekking afgelopen maand daalde komt volgens Aon doordat de rente op obligaties steeg. Daardoor nam de waarde van het vermogen af.