GroenLinks trapt jaarlijkse vuurwerkdiscussie af

Blij dat die Zwarte Piet-discussie eindelijk weer voorbij is? GroenLinks ook, want nu is er tenminste weer tijd en ruimte voor het jaarlijkse stokpaardje van de milieupartij: het wekenlang zaniken om een vuurwerkverbod. Zoals het een modern-politieke trollactie betaamt, is er begonnen met een heus meldpunt. Vanaf 12.00 uur zondagmiddag staat het online. Arno Bonte, GroenLinks-fractievoorzitter in Rotterdam Rotterdam liet dat weten.

De initiatiefnemers zullen de klachten bundelen en later aanbieden aan de Tweede Kamer. Ze willen dat uiteindelijk ook in ons land, zoals in veel andere landen gebruik is, vuurwerk alleen bij professionele shows wordt afgestoken en niet door amateurs. "Elk jaar wordt er weer meer en zwaarder vuurwerk afgestoken en neemt schade en het aantal vuurwerkslachtoffers toe. Oud en Nieuw is voor veel mensen steeds minder een feestje."

Vorig jaar kwamen in een paar weken tijd ruim 82.000 meldingen binnen van mensen die last hadden van vuurwerk bij het meldpunt. De meesten klachten gingen over te vroeg afgestoken vuurwerk, harde knallen en onveilige situaties op straat.

Op basis van die klachten adviseerden de initiatiefnemers toen om de tijd om vuurwerk af te mogen steken te verkorten en de verkooptijd ervan te verkorten. Ook zouden volgens hen gemeenten meer ruimte moeten hebben om zelf overlastgevers aan te pakken en illegaal en zwaar vuurwerk hard aanpakken.

Het meldpunt is een initiatief van 15 lokale GroenLinksfracties en wordt ondersteund door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. Het is 'open' tot 4 januari.

Actie GroenLinks tegen vuurwerkoverlast
GroenLinks trapt jaarlijkse vuurwerkdiscussie af (Foto: ANP)