Levenslang geëist tegen Siert Bruins (92)

Tegen de oorlogsmisdadiger Siert Bruins (92) is donderdag in Duitsland een levenslange gevangenisstraf geëist. Bruins staat voor de rechtbank in Hagen terecht voor de moord op een Nederlandse verzetsstrijder in 1944.

De voormalige Nederlandse Waffen SS'er, die nu de Duitse nationaliteit bezit, werd in de jaren tachtig in Duitsland tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op twee joodse broers in Groningen.

In Hagen staat hij terecht voor de moord op verzetsman Aldert Klaas Dijkema, in september 1944 in Appingedam. Bruins zat destijds - na enige tijd aan het Oostfront te hebben gevochten - bij de Sicherheitspolizei in zijn geboorteland.

Zijn eenheid had de opdracht joden en verzetsstrijders op te sporen. Hij en zijn inmiddels overleden collega August Neuhäuser worden ervan beschuldigd Dijkema naar een afgelegen plek te hebben gereden en hem daar met minstens vier kogels te hebben omgebracht. Ze meldden later dat de verzetsman was neergeschoten toen hij probeerde te ontsnappen.

Bruins nam in 1941 vrijwillig dienst in de SS nadat de nazi's Nederland in 1940 hadden bezet. Hij werd na de oorlog in Nederland ter dood veroordeeld. Voordat het vonnis kon worden uitgevoerd, vluchtte hij naar Duitsland, waar hij decennialang onder een valse naam ongestoord heeft geleefd.

Eind november werd beslist dat Bruins toerekeningsvatbaar is. Hij kampt met vergeetachtigheid, maar die is passend bij zijn hoge leeftijd, zei een medisch deskundige toen. Eerder was al vastgesteld dat Bruins gezondheidstoestand goed genoeg was om terecht te staan.