Proces tegen Siert Bruins gaat door

Het proces tegen de Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins in het Duitse Hagen gaat gewoon verder. De rechters besloten dit vrijdag omdat een psychiater heeft vastgesteld dat de 92-jarige Bruins niet dement is geworden. Volgens de rechters is hij daarom gewoon in staat zijn eigen proces te volgen en dus gaat de vervolging van’het beest van Appingedam’ door.

De Duitse justitie beschuldigt Bruins van de moord op de 36-jarige verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema, in september 1944 bij het Groningse Appingedam. Het proces hierover in Hagen is op 2 september begonnen.

Het nieuwe onderzoek naar de geestelijke toestand van de oorlogsmisdadiger werd gedaan op verzoek van de advocaat van Bruins, Klaus-Peter Kniffka. Die vermoedde dat zijn cliënt aan dementie leed. De gezondheid van Bruins is in deze rechtszaak van meet af aan een kwestie geweest. In september stelde een arts vast dat de verdachte nog wel in staat was zijn eigen proces bij te wonen. De duur van de zittingen werd wel ingekort, vanwege zijn broze gezondheid.

Bruins heeft eerder ontkend dat hij destijds degene was die Dijkema van achteren doodschoot. Dat deed zijn kompaan, liet de Nederlandse oorlogsmisdadiger zich eerder ontvallen. Bruins zat bij de Sicherheitsdienst. Hij kreeg vanwege zijn brute optreden in de Tweede Wereldoorlog de bijnaam 'het beest van Appingedam’.

Proces tegen Siert Bruins gaat door
Proces tegen Siert Bruins gaat door (Foto: ANP)