Nucleaire top Den Haag kost 24 miljoen

De grote internationale top die in maart in Den Haag wordt gehouden over het voorkomen van nucleair terrorisme kost 24 miljoen euro, exclusief de kosten voor de beveiliging. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) maandag gezegd tijdens een persconferentie op het ministerie van Buitenlandse Zaken over de Nuclear Security Summit 2014.

De begroting is gebaseerd op ervaringen met vorige edities van de NSS in Seoul en Washington, en ook de toppen van de G8 en G20, zei Rutte. "Ik kan u verzekeren dat de top zo sober mogelijk zal worden georganiseerd, zoals u van dit kabinet gewend bent", zei Rutte verder. "Dreesiaans. Dat betekent bijvoorbeeld dat de delegaties en meereizende media zelf betalen voor de reis- en verblijfkosten."

Met 53 deelnemende landen en vier internationale organisaties, vijfduizend delegatieleden en drieduizend journalisten wordt de top de grootste internationale conferentie die Nederland ooit heeft georganiseerd. Mogelijk komt ook de Amerikaanse president Barack Obama naar Nederland. Of dat het geval is, laten de Amerikanen zelf weten. Maar Rutte heeft nog geen signalen ontvangen dat hij niet zal komen.

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen noemde de organisatie van de top een 'gigantisch project'. Er zijn ongelooflijk veel instellingen bij betrokken, van ministeries en de politie tot private partijen als Schiphol en HTM. Vorige week heeft een bijeenkomst plaatsgevonden met omwonenden van het World Forum, waar de top plaatsvindt. Zij zijn voorgelicht over de veiligheidsmaatregelen.

Volgens Van Aartsen was er 'veel begrip' van de zijde van de bewoners. De burgemeester doet er verder alles aan om de hinder en overlast voor de inwoners en hun directe omgeving zoveel mogelijk te beperken. Dat geldt ook voor Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), die binnen het beveiligde gebied zetelt. Gezien de situatie in Syrië moet die instelling gewoon kunnen doorwerken.

De burgemeester noemde Den Haag als 'internationale stad van vrede en recht' verder een 'logische plek' om de top te houden. Den Haag heeft enorm veel expertise in huis als het gaat om internationale betrekkingen en internationaal recht.