Leven van schrijver Tolkien wordt verfilmd

Schrijver J.R.R. Tolkien wordt onderwerp van een Hollywoodfilm. David Gleeson, die Cowboys & Aliens regisseerde en een groot fan van Tolkien is, werkt aan een scenario, simpelweg 'Tolkien' getiteld. Dat schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times. Over de geestesvader van The Hobbit en The Lord of the Rings is nooit eerder een film gemaakt.

Enkele jaren geleden werd een poging gewaagd een film over Tolkien te maken. Die film, Mirkwood, moest gaan over zijn werk als codekraker in de Tweede Wereldoorlog. Het project strandde echter vanwege bezwaren van de nabestaanden van Tolkien. Het is niet duidelijk of de erven worden betrokken bij de huidige film.

De Los Angeles Times meldt op basis van een anonieme betrokkene bij het project dat Tolkien moet gaan over de jonge jaren van de schrijver en wetenschapper. De nadruk zal liggen op de tijd die Tolkien doorbracht aan het Pembroke College in Engeland, zijn soldatenbestaan tijdens de Eerste Wereldoorlog en het effect van deze gebeurtenissen op zijn verdere leven en werk.

J.R.R. Tolkien werd in 1892 geboren in Zuid-Afrika en groeide op in Engeland. Zijn trilogie The Lord of the Rings werd gepubliceerd in 1954 en 1955 en wordt nog altijd gezien als de bijbel van het fantasygenre.

De boeken van Tolkien hebben tot talloze bewerkingen in bord- en computerspellen geleid en werden ook meermaals verfilmd. De versies van regisseur Peter Jackson zijn veruit het bekendst. Zijn The Lord of the Rings-trilogie leverde wereldwijd bijna drie miljard dollar op.

Vorig jaar verscheen Jacksons eerste film in de Hobbit-trilogie. An Unexpected Journey was wereldwijd goed voor ruim een miljard dollar. Volgende maand gaat het tweede deel, The Desolation of Smaug, in première.