Ecclestone betaalde teambazen voor F1-deelname

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft voor de Britse rechtbank toegegeven enkele teambazen betaald te hebben zodat ze deel zouden nemen aan het F1-kampioenschap. Dit bleek uit verhoren die plaatshaden in de zaak die draait om het omkopen van voormalig bankier Gerhard Gribkowsky.

Gisteren kwam naar voren dat Eddie Jordan, oud-teameigenaar van Jordan, viervoudig wereldkampioen Alain Prost, oud-eigenaar van Prost Grand Prix en de inmiddels overledden Arrows-teambaas Tom Walkinshaw ieder tien miljoen dollar hebben ontvangen om het Concorde Agreement voor het seizoen 1998 te tekenen. Opvallend is dat zij het geld van Ecclestone rechtstreeks op de privérekening gestort kregen en dat dit bedrag niet naar hun F1-teams ging.

Dat de zaak nu voor de Britse rechter is komt door het Duitse bedrijf Constantin Media dat claimt dat de Formule 1-aandelen in 2006 te goedkoop door de BayernLB overgedaan zijn aan CVC Capital. Constantin had bij de verkoop recht op een deel van het bedrag. Het Duitse bedrijf claimt nu een schadevergoeding van 171 miljoen dollar.

In de zaak was al eerder naar voren gekomen dat Ecclestone Gribkowsky een bedrag had betaald. De vraag draait erom of het omkoping was of chantage. Ecclestone claimt dat hij door Gribkowsky gechanteerd werd, omdat de bankier de Britse belastingdienst zou tippen over het gedrag van de inmiddels 83-jarige F1-baas. Gribkowsky claimt op zijn beurt dat hij fysiek bedreigd en stevig onder druk gezet is om de transactie met CVC snel rond te maken.

Niet alles gaat helemaal goed voor Ecclestone (Bron: YouTube)