FOK!Stormhandleiding 28/10

Omdat er een zuchtje wind staat en het hele land op z'n kop staat hebben we een handleiding gemaakt waarin je een beetje op de hoogte bent van wat er allemaal gaande is en waar je rekening mee moet houden. We hebben voor linkjes zoveel mogelijk de mobiele websites gepakt zodat dit artikel ook erg handig is voor onderweg!

De actuele weerssituatie
De huidige code is OMGWTF! (Geel).

Volgens het KNMI is het ergste achter de rug. Eerder kwamen er in het noordwesten, midden en noorden van het land windstoten voor van 100-120 km/uur. In buurland Limburg begint het inmiddels alweer mooi weer te worden.

Als je nergens heen moet is het eigenlijk beter om thuis te blijven, omdat veel diensten en wegen nog verstoord zijn. Als je vandaag écht op pad moet, en ergens op tijd moet zijn, is het aan te raden om ruim op tijd te vertrekken en je reis van te voren bij je vervoerder(s) of een verkeersinformatiedienst te controleren. Wat te eten en te drinken voor onderweg is geen onnodige luxe. De kans dat je vast komt te zitten is niet heel groot, maar wel aanwezig.

OMGWTFBBQ PANIEK! Wat te doen in geval van nood.
Raak niet in paniek. (Ik vraag me af of mensen zouden luisteren als er "Raak in paniek!1" had gestaan). Is er een levensbedreigende situatie omdat er bijvoorbeeld mensen geraakt zijn door rondvliegend vuil of zelfs bekneld zitten, bel dan 112. Is er bijvoorbeeld een boom op de weg gevallen, neem dan contact op met 0900-8844 voor politie of brandweer, of bel je gemeente via o.a. het verkortte nummer 14-(netnummer van je gemeente) (dus voor Amsterdam: 14-020). Zij kunnen je eventueel naar de plaatselijke brandweer doorverwijzen. Is je auto stuk? Pech gehad. Je was gewaarschuwd .

Hieronder de radarbeelden van de afgelopen uren:

Trein
NS heeft een aparte dienstregeling ingesteld, waardoor er minder treinen rijden dan normaal. Vooral in de spitsen kan dit tot vertraging leiden! Treinen in de Randstad die normaal gesproken elk kwartier rijden doen dat maandag hoogstwaarschijnlijk maar eens per halfuur. Plan je reis dus hier, bekijk alle storingen hier en de actuele vertrektijden voor jouw station hier.

Van de NS is te verwachten wat van de NS te verwachten is: Het halve land ligt plat. Meestal zeggen we dat voor de grap als er wat problemen zijn, maar om de NS te citeren: "Vanwege stormschade is het treinverkeer van en naar Amsterdam, van en naar Zwolle, en in delen van Noord Holland stilgelegd. Ook rijden er geen treinen in de provincies Groningen en Friesland. Deze maatregelen hebben wij genomen om de veiligheid van reizigers en personeel te garanderen. Ook elders in het land ondervindt het treinverkeer veel hinder van de storm. Wij adviseren u om uw reis uit te stellen als dat kan. Met man en macht werken wij aan hervatting van het treinverkeer, maar wij kunnen u nog niet zeggen hoe lang deze situatie gaat duren." De stoorwegmaatschappij heeft aangegeven dat deze problemen niet voor de avondspits zullen zijn verholpen!

Arriva heeft aangegeven vooralsnog geen aangepaste dienstregeling in te stellen, maar dit bij verandering dit op hun website aan te geven, of via Twitter te melden. Ook voor Connexxion (en Breng en de Valleilijn), Syntus en Veolia zijn (vooralsnog) geen aanpassingen.

Bus
Veel bussen, trams of metro's rijden niet of met vertraging. Controleer je reis op 9292.nl.

Verkeer
De actuele verkeersinformatie zie je bij de ANWB, of hieronder. Ga (vooral in noord-Nederland) niet de weg op tenzij het echt nodig is. Rondcruisen om chickies te betoeteren doe je maar op zondag. Er zijn veel files op de snelwegen en er zijn een hoop snelwegen en afslagen dicht wegens stormschade door bijvoorbeeld omgevallen bomen, losgewaaide matrixborden en omgewaaide vrachtwagens. Ook voor fietsers en bromfietsers is het geen pretje

Vliegtuig
Schiphol heeft aangegeven hinder te verwachten van de storm. Je kunt aankomende en vertrekkende vluchten hier bekijken, of via de website van je luchtvaartmaatschappij. Er is ook vluchtinformatie van de vliegvelden in Rotterdam, Eindhoven, Maastricht en Groningen.

Plaatsen waar je vandaag beter niet kunt zijn

  • Station Utrecht Centraal ("Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst" My Ass )
  • Almere (Gewoon, omdat het Almere is)
  • Amsterdam (daar waaien de bomen zo hard om dat je het bos niet meer kunt zien)
  • Iedere trein in, van en naar Noord-Nederland (Allemaal stuk)
  • De snelweg
  • Waar deze fietser was