Michel Mulder wil wereldtitel verdedigen

Michel Mulder is van plan om zijn wereldtitel sprint in het olympische seizoen gewoon te verdedigen. "Na het WK heb ik nog drie weken tot aan Sochi. Dat is normaal gesproken genoeg", zegt de 27-jarige schaatser, die wel een slag om de arm houdt. "Ik moet het nog wel met mijn trainer Gerard van Velde overleggen."

Waar ploeggenoot Mark Tuitert dinsdag tijdens de ploegpresentatie van Beslist.nl aangaf het WK sprint half januari in het Japanse Nagano liever te mijden, geldt dat duidelijk niet voor Mulder. "Als het aan mij ligt, schaats ik daar gewoon. Voor mij is dat een goede voorbereiding. Maar ik weet nog niet of Gerard daar net zo over denkt."

Hoewel tijdens de presentatie bijna alle vragen betrekking hadden op de Olympische Spelen, die op 7 februari in Sochi beginnen, moet Mulder zich daarvoor eerst nog zien te plaatsen. Een goed optreden tijdens het olympisch kwalificatietoernooi eind december in Heerenveen is daarvoor vereist. "Het niveau is heel hoog, dus het wordt moeilijk genoeg", weet Mulder. "Er is geen enkele Nederlandse schaatser die geen twijfels kent over zijn deelname aan Sochi."

Het lastige traject om in Nederland kwalificatie af te dwingen, stoort Mulder overigens niet. "Door die onderlinge concurrentie zijn we ook allemaal zo goed geworden. En als je je als Nederlander eenmaal plaatst, weet je ook dat je meteen een serieuze kandidaat bent voor een medaille."

Tijdens de zomer bleef Mulder in vorm door op het hoogste niveau te skeeleren. Het leverde hem een gebroken pols op na een botsing met een fotograaf. "Ik heb daar nu geen last meer van", bezweert hij. "Hooguit kan ik een paar oefeningen in het krachthonk nog niet doen. Verder sta ik er momenteel gewoon goed voor."