2 euromunt met koning volgende week verkrijgbaar

De eerste 2 euromunt met de beeltenis van koning Willem-Alexander verschijnt volgende week. De speciale munt wordt geslagen ter ere van de viering van tweehonderd jaar koninkrijk. Vanaf volgende week dinsdag is de munt verkrijgbaar in de webwinkel van de Koninklijke Nederlandse Munt. Het ontwerp wordt pas volgende week bekendgemaakt.

Eurolanden mogen speciale 2 euromunten uitbrengen met een afwijkend ontwerp. Eerder dit jaar verscheen al een 2 euromunt ter gelegenheid van de troonswisseling. Daarop waren de oude koningin Beatrix en de nieuwe koning Willem-Alexander samen te zien.

Behalve op deze euromunten is koning Willem-Alexander ook afgebeeld op twee munten die alleen in Nederland wettig betaalmiddel zijn. Het gaat om het zogenoemde koningstientje, een speciale herdenkingsmunt ter gelegenheid van de troonswisseling, en om het Vredespaleis Vijfje, geslagen ter ere van het honderdjarig bestaan van het Vredespaleis in Den Haag.

Reguliere euromunten met de nieuwe vorst moeten ook nog in omloop komen. Wanneer dat gebeurt is nog niet duidelijk. De Volkskrant berichtte vorige maand op basis van ingewijden dat de kopzijde van de munt is ontworpen door fotograaf Erwin Olaf.