Delft en Groningen nu bij beste 100 universiteiten

Twee Nederlandse universiteiten hebben hun intrede gedaan in een internationale top honderd van beste universiteiten. Het gaat om de TU Delft en de Rijksuniversiteit Groningen, blijkt uit een ranglijst die de internationale netwerkorganisatie QS dinsdag heeft gepubliceerd. In totaal staan nu zes Nederlandse universiteiten in de top honderd.

De TU Delft stond vorig jaar nog op plaats 103 en stijgt dit jaar naar 95. De Rijkuniversiteit Groningen stijgt van 109 naar 97. Daarnaast waren er vier Nederlandse universiteiten die al in de top 100 stonden. Zij zijn allemaal gestegen. De Universiteit van Amsterdam noteert net als vorig jaar het hoogst in Nederland en stijgt van plaats 62 naar 58. Daarna volgt de Universiteit Leiden (van 75 naar 74). De Universiteit Utrecht stijgt van 85 naar 81 en de Erasmus Universiteit Rotterdam van 99 naar 92.

Het lijkt er niet op dat snel meer Nederlandse universiteiten hun intrede in de top 100 doen. De Universiteit Maastricht staat het dichtst bij de honderdste plek, op 121.

Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) uit de Verenigde Staten wist de vorig jaar bereikte eerste plek te handhaven. Harvard University (dit jaar tweede) wisselde dit jaar stuivertje met de University of Cambridge in Groot-Brittannië (dit jaar derde).