'Een derde meiden graag behandeld als lustobject'

Een derde van de meiden en vrouwen tussen de 12 en 24 jaar vindt het vleiend om gezien of behandeld te worden als lustobject. Bij het overgrote deel (twee derde) is zo'n benadering niet aan te raden, zij noemen het in een onderzoek van EenVandaag juist kwetsend om zo te worden behandeld.

Van de 1250 ondervraagde meiden geeft 45 procent aan wel eens behandeld of gezien te worden als lustobject. Als het niet kwetsend of beledigend wordt, zegt 44 procent seksueel getint gedrag leuk te vinden. Ruim een derde (37 procent) zegt dan ook graag jongens uit te dagen.

De helft (47 procent) heeft zich wel eens seksueel geïntimideerd gevoeld. Bij dertien procent werden tegen de wil in intieme delen betast. Drie op de tien meiden hadden te maken met exhibionistisch gedrag en vier op de tien kregen een ongepast seksueel voorstel. Van de ondervraagden werd 38 procent weleens voor hoer of slet uitgemaakt.

Naast de meiden werden achthonderd jongens ondervraagd. De meesten (53 procent) vinden dat meiden seksueel gedrag vaak zelf uitlokken, bijvoorbeeld door schaars gekleed de straat op te gaan. Wel geven de jongens aan dat ze vinden niet te ver te gaan. Van de jongens heeft veertien procent zich weleens seksueel geïntimideerd gevoeld. Van de jongens voelt negentien procent zich wel eens behandeld als lustobject. Zij zien dit in grote meerderheid als een compliment. Bij vrouwen komt de seksuele intimidatie meestal van een onbekende, maar bij jongens gaat het meestal om een bekende.