Snowden: Britse overheid lekt nu expres zelf

Volgens de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden lekt de Britse overheid nu expres documenten over zichzelf. Dat schreef de Britse krant The Guardian vrijdag.

Dagblad The Independent publiceerde vrijdagochtend namelijk op zijn voorpagina een bericht waarin stond dat "Groot-Brittannië een geheim eigen 'monitorstation' in het Midden-Oosten heeft waarmee grote hoeveelheden e-mails, telefoongesprekken en internetverkeer werden onderschept om Westerse inlichtingendiensten te helpen."

The Independent had die informatie naar eigen zeggen uit van Snowden verkregen documenten. "Ik heb echter nooit gesproken of gewerkt met The Independent of aan die krant journalistiek materiaal gegeven", aldus de klokkenluider.

Snowden zegt alleen maar informatie te openbaren die het publiek moet weten, maar niemand in gevaar brengt. "Het ziet ernaar uit dat de Britse overheid het nu doet voorkomen alsof de onthullingen in The Guardian en The Washington Post schadelijk zijn, en dat probeert te laten zien door expres informatie naar The Independent te lekken. Als een burger deze informatie zou onthullen, zou dat als een criminele daad worden beschouwd."

Oliver Wright, een van de auteurs van het stuk in The Independent, schrijft op Twitter dat het verhaal niet tot stand is gekomen met gelekte informatie van de overheid.