Ziekenhuizen halen norm prostaatoperaties niet
Ruim een op de vijf ziekenhuizen die prostaatoperaties uitvoeren, doet dat te weinig. Daardoor lopen patiënten met prostaatkanker onnodige risico's, meldt RTL Nieuws zaterdag na onderzoek.
Sinds mei 2012 hanteert de beroepsvereniging van urologen een minimumaantal van twintig prostaatverwijderingen per ziekenhuis per jaar. Van de 52 ziekenhuizen die het afgelopen jaar prostaatverwijderingen uitvoerden, zouden elf ziekenhuizen niet aan dit aantal komen. Bij minder ingrepen zou het operatieteam te weinig getraind zijn om zo'n operatie goed uit te voeren, waardoor de kans op complicaties groter is.
De Nederlandse Vereniging voor Urologie wil dat de ziekhuizen ingrijpen. Voorzitter van de vereniging uroloog Paul Kil stelt dat als ziekenhuizen de norm niet halen ze of moeten stoppen met prostaatoperaties en patiënten moeten gaan doorverwijzen, of moeten gaan samenwerken met andere ziekenhuizen.
Jaarlijks krijgen zo'n twaalfduizend mannen prostaatkanker en wordt bij ruim 2700 patiënten de prostaat verwijderd. In het gebied van de prostaat zitten veel zenuwen en bloedvaten. Patiënten kunnen door een ingreep impotent worden of incontinent raken.
Zes van de ziekenhuizen die de norm niet halen, zouden hebben aangegeven te stoppen met de ingreep. Een wil voortaan alleen nog operaties doen met een operatierobot. De overige vier gaan door, omdat ze verwachten dit jaar meer operaties te kunnen doen. Kil waarschuwt echter dat deze ziekenhuizen moeten oppassen dat ze niet extra gaan opereren alleen om de norm te halen.
Als de ziekenhuizen de norm dit jaar niet halen, is de kans overigens groot dat zorgverzekeraars de ingreep daar niet meer inkopen.