Mocrotuig krijgt celstraffen

Vijf jongens uit Oosterhout hebben dinsdag jeugddetentie en werkstraffen opgelegd gekregen voor de mishandeling van een 25-jarige plaatsgenoot in januari. De rechtbank in Breda acht hen schuldig aan poging doodslag en zware mishandeling. De rechtbank besloot de straffen zoals justitie die had geëist iets te verlagen omdat de politie kort na het incident geen camerabeelden van de jongens had mogen tonen.

De rechtbank acht bewezen dat de jongens het slachtoffer op 19 januari hebben geslagen en geschopt en hem uiteindelijk bewusteloos achterlieten in de Klappeijstraat in het uitgaansgebied van de Brabantse plaats. Ook woog de rechtbank de 'heftige schok en gevoelens van onveiligheid en verontwaardiging' in de samenleving mee in de straffen.

Twee jongens werden schuldig bevonden aan het medeplegen van poging tot doodslag. Zij kregen 164 dagen jeugddetentie opgelegd, waarvan 120 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast kreeg een van hen een werkstraf van 165 uur, en de ander een werkstraf van 85 uur en een leerstraf van vijftig uur.

De andere drie werden schuldig bevonden aan het medeplegen van poging tot zware mishandeling. Twee van hen zijn daarnaast ook veroordeeld voor diefstal en een roofoverval op Domino's Pizza in Oosterhout.

Een jongen kreeg een jeugddetentie van 76 dagen, waarvan zestig dagen en 75 uur werkstraf opgelegd en de andere twee 450 dagen jeugddetentie, waarvan 187 dagen voorwaardelijk. Ook legde de rechtbank hen een training gericht op gedragsverandering voor negen maanden op. Ook zij krijgen een proeftijd van twee jaar.

Samen moeten de jongens ruim dertienhonderd euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. De twee jongens die veroordeeld zijn voor diefstal en een overval moeten daarnaast nog een schadevergoeding betalen van in totaal ruim duizend euro.

De rechtbank oordeelde dat het door de politie tonen van camerabeelden van de jongens bij het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant kort na het incident niet geoorloofd was. Vier van de jongens waren al als verdachte in beeld, en daarom was het tonen van de beelden volgens de rechtbank overbodig. De politie had hen eerst zelf met de beelden moeten confronteren.

Omdat het tonen van de beelden 'inbreuk maakte op de persoonlijke levenssfeer van de verdachten', werden van drie jongens de geëiste werkstraffen met vijftien uur verminderd. Bij twee anderen werd de geëiste detentie met een week verkort.

Hoewel een van de jongens op het moment van de mishandeling al 18 jaar was, is bij hem alsnog het jeugdstrafrecht toegepast. Dat is gedaan vanwege zijn persoonlijkheid en de omstandigheden van de mishandeling, aldus de rechtbank.

Het incident vond plaats kort na de beruchte mishandeling in Eindhoven, waarbij acht jongens, later bekend als de 'kopschoppers', een 22-jarige man zwaar mishandelden.

Vier van de verdachten meldden zich nadat het opsporingsprogramma Bureau Brabant eind februari aandacht aan de zaak had besteed. Kort daarop kon ook de vijfde verdachte worden aangehouden.

Update 18.50 uur:
In tegenstelling tot onze eerdere berichtgeving blijkt het hier niet om kaaskoptuig te gaan, maar gewoon om mocrotuig. Onze excuses hiervoor.