Kamer wil opheldering over weren Wilders

De Tweede Kamer wil tekst en uitleg van Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf over diens vermeende inspanningen om PVV-leider Geert Wilders uit de commissie te houden die koning Willem-Alexander begeleidde tijdens de inhuldiging op 30 april in de Nieuwe Kerk.

Wilders eiste woensdag opheldering. "Als dit waar is, en De Graaf heeft het eigenlijk al toegegeven, dan ben ik daar woest over. Dit zijn vieze spelletjes van een VVD-Kamervoorzitter en een PVV-hater", zei Wilders. Hij wil dat De Graaf voor het einde van de week een brief schrijft aan de Tweede Kamer.

Vrijwel alle andere partijen steunden het verzoek van Wilders. "Als dit waar is, is het onacceptabel", stelde SP-leider Emile Roemer. "Dit kan natuurlijk niet'', zei D66-Kamerlid Gerard Schouw. "Ik ben zeer verbaasd over dit alles", verklaarde 50Plus-voorman Henk Krol.

De Volkskrant meldde woensdagochtend dat De Graaf de samenstelling van de zogeheten commissie van in- en uitgeleide zodanig had gemanipuleerd dat Wilders er niet in kwam. Het beeld van Wilders naast de nieuwe koning zou veel aandacht hebben getrokken, en dat vond De Graaf niet gelukkig.

De woordvoerder van de Eerste Kamer zei in reactie op het bericht in de Volkskrant dat De Graaf inderdaad zijn twijfels had bij een eventuele rol van Wilders, maar dat de manier waarop de commissie is samengesteld daardoor niet is beïnvloed.