Beraad Korea's afgeblazen

Het overleg tussen Noord- en Zuid-Korea dat voor woensdag was gepland gaat niet door. Het beraad is afgezegd door Noord-Korea uit woede over de door Zuid-Korea aangewezen leider van hun onderhandelingsdelagatie. Het tweedaagse beraad had in Seoul moeten plaatsvinden.

Afgelopen zondag zaten ambtelijke delegaties van beide Korea's voor het eerst in meer dan twee jaar bijeen. Na zeventien uur van overleg werd besloten tot een vervolgberaad op hoger niveau. Zuid-Korea wilde eigenlijk dat er ministers van beide landen om tafel zouden gaan zitten bij de tweede ronde. Het Noorden wees dat af.

Noord-Korea had een hoge ambtenaar van het Comité voor de vreedzame hereniging van de Korea's aangewezen als delegatieleider, het Zuiden de staatssecretaris voor hereniging. Dat vond het Noorden een 'provocatie'.

Het communistische regime in Pyongyang liet weten dat er niemand naar Seoul zou reizen en dat de verantwoordelijkheid daarvoor geheel bij Zuid-Korea lag. Het beraad zou onder meer gaan over hervatting van economische samenwerking zoals in het gezamenlijke industriepark Kaesong.