Kamervoorzitter onthult VOC-monument in Australië

Voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf (VVD) heeft maandag samen met de gouverneur van Queensland een monument onthuld in Mapoon bij Weipa, in het noorden van Australië. Dat is in de buurt van de plaats waar in 1606 de eerste ontmoeting plaatsvond tussen de inheemse bevolking van Australië en de Europeanen.

In dat jaar bereikte het VOC-schip de Duyfken het noorden van Queensland en kwam de bemanning onder leiding van Willem Janszoon in contact met de inheemse bevolking. Deze ontmoeting is de geschiedenisboeken ingegaan als de eerste ontmoeting op Australisch grondgebied tussen Europeanen en de oorspronkelijke bevolking van Australië.

Het maandag onthulde monument, het First Contact Memorial, vloeit voort uit het bezoek dat een Nederlandse parlementaire delegatie in 2006 aan Australië bracht om de 400-jarige band tussen beide landen te herdenken. In Weipa deed De Graafs voorganger Yvonne Timmerman-Buck (CDA) het voorstel om een permanent monument op te richten dat deze eerste ontmoeting markeert.

De Eerste en Tweede Kamer droegen daaraan financieel bij, evenals onder meer de Mapoon Aboriginal Shire Council, de regering van Queensland en enkele bedrijven. Bij de onthulling waren ook Aboriginals aanwezig. De Graaf noemde het monument een mijlpaal in de verhouding tussen beide landen.