Celstraf dreigt voor 'topless feministe' Tunesië

De Tunesische feministe Amina Tyler, die in haar land ophef veroorzaakte door topless protestfoto's van zichzelf op internet te zetten, hangt een half jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Ze is aangeklaagd voor het bij zich dragen van een busje afwerende spray, liet haar advocaat Mokhtar Jannene vrijdag weten.

Tyler werd opgepakt toen zij zich zondag bij de belangrijkste moskee van de heilige stad Kairouan probeerde te ontkleden. Zij had het woord Femen, de naam van een groep Oekraïense feministen die vaak met blote borsten demonstreren, op de muur van een begraafplaats bij de moskee geschreven en had volgens de politie aanstalten gemaakt haar kleren uit te trekken. Leden van de strengislamitische Ansar al-Shariah verzamelden zich die zondag in Kairouan om er hun jaarvergadering te houden, ook al was dat door de regering verboden.

Tylers advocaat schamperde vrijdag dat justitie kennelijk op 'juridische acrobatiek' is aangewezen. De enige aanklacht tegen zijn cliënte is gebaseerd op een wetsartikel dat van 1894 dateert en in deze zaak nooit van stal had mogen worden gehaald, klaagt Jannene. Het piepkleine busje met een pepperspray-achtig middel dat de politie in Tylers tas vond had zij volgens de advocaat gekregen van een bezorgde journalist.

Tyler moet donderdag voor de rechter verschijnen. Als die haar schuldig bevindt aan het op zak hebben van een gevaarlijk voorwerp kan hij haar zes maanden celstraf opleggen.