Eis: lagere straf lekkende voormalig F-16-piloot

Tegen een voormalige F-16-piloot is donderdag in hoger beroep een jaar minder celstraf geëist dan hij eerder kreeg opgelegd voor het lekken van staatsgeheimen. De man moet vier jaar achter de tralies verdwijnen, zo eiste het Openbaar Ministerie donderdag voor het gerechtshof in Den Haag.

De rechtbank in Den Haag legde de 39-jarige man in december 2011 nog vijf jaar cel op, overeenkomstig de eis van justitie. De verdachte stelde hoger beroep in. De advocaat-generaal gaf donderdag aan een gevangenisstraf van vier jaar passend te vinden. Deze eis is onder meer lager vanwege de persoonlijke omstandigheden van de verdachte.

Het OM beschuldigt de voormalig F-16-piloot ervan dat hij in 2010 nadat hij ontslag had genomen bij de luchtmacht in strijd met de regels een 'aanzienlijke hoeveelheid gevoelige informatie', waaronder staatsgeheimen, op digitale gegevensdragers in zijn bezit heeft gehouden. De informatie heeft ook een tijdje bij kennissen en een verhuisbedrijf gelegen.

In maart 2011 wilde de man tegen betaling van een half miljoen euro staatsgeheime documenten over de F-16 verkopen aan een attaché van de Russische ambassade in Nederland.

Het gerechtshof doet eind april uitspraak.