Helikoptercrash Zwolle door fout piloot

Een helikopter die vorig jaar maart in een vijver bij Zwolle belandde, stortte neer doordat de piloot de controle over het toestel verloor. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Volgens de raad zijn er geen aanwijzingen voor een technische oorzaak.

Het toestel begon tijdens de start te schudden en te stuiteren en over het helikopterplatform te bewegen. De bestuurder probeerde de helikopter los te laten komen van het platform, maar door een laag rotortoerental kon het toestel geen hoogte handhaven. De piloot probeerde de situatie te herstellen, maar voerde een aantal handelingen niet goed uit en raakte zo steeds verder in de problemen.

De helikopter had Lelystad als bestemming, maar kwam enkele meters van het helikopterplatform in een meertje naast een hotel terecht. De inzittenden, de 52-jarige piloot uit Poeldijk en een 41-jarige vader en zijn 9-jarige zoontje uit De Lier, konden na de crash naar de kant zwemmen doordat het toestel nog even bleef drijven. Niemand raakte gewond.