Kroegen vrijuit na overtreding rookverbod

Twee kroegen in Groningen en Breda die het rookverbod hebben overtreden, hoeven daarvoor geen boete van twaalfhonderd euro te betalen. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem dinsdag bepaald. Omdat de bepalingen van het rookverbod inmiddels gewijzigd zijn, zijn de cafés niet strafbaar, zo oordeelde het hof.

Het hof in Arnhem verklaarde bewezen dat het Bredase café Victoria en het Groningse café De Kachel in 2008 'in strijd met het destijds geldende rookverbod handelden' door roken in hun café toe te staan. Het hof bepaalde echter dat dit niet strafbaar is omdat de wet inmiddels weer is aangepast. Cafés kleiner dan zeventig vierkante meter of cafés zonder personeel hoeven zich niet aan het rookverbod te houden. Om die reden werden de eigenaren van De Kachel en Victoria vrijgesproken van verdere rechtsvervolging.

Aan de uitspraak ging een lange rechtsgang vooraf. De rechtbank in Groningen veroordeelde De Kachel in 2009 tot een boete van twaalfhonderd euro en een maand voorwaardelijke sluiting. Café Victoria werd vrijgesproken. Daarop volgde hoger beroep.

Nadat het de gerechtshoven in Leeuwarden en Den Bosch beide cafés vrijspraken van de boete omdat de wet onduidelijk zou zijn, bepaalde de Hoge Raad dat hier opnieuw over moest worden geoordeeld.

Het hof in Arnhem bepaalde vervolgens in 2010 dat het rookverbod in stand moest blijven en de eigenaren twaalfhonderd euro moesten betalen. Daarop gingen beide eigenaren in cassatie en kwam het hof in dit tweede beroep tot ontslag van rechtsvervolging.