Betogers blokkeren spoor in Egypte

Duizenden Egyptenaren hebben zondag voor de tweede dag op rij het spoor in een stad ten zuiden van Caïro geblokkeerd. Dat hebben bronnen bij de Egyptische ordediensten gezegd. De betogers, medewerkers van baksteenfabrieken, protesteren tegen de gestegen prijs van olie bestemd voor de industrie.

De Egyptische regering trok vorige week een subsidie op olie in als onderdeel van een reeks hervormingen. Het besluit heeft tot onrust geleid bij medewerkers van baksteenfabrieken en steengroeven.

Volgens een van de bronnen bij de ordediensten hadden de betogers delen van het spoor tussen Beni Suef en de hoofdstad Caïro verwijderd. Op andere delen van het spoor waren houten planken neergelegd.

Volgens Khaled el-Hawari, een leidinggevende bij een van de fabrieken, zijn de prijzen voor olie in de industrie met vijftig procent gestegen. Daarmee zijn de banen van honderden mensen op de tocht komen te staan, aldus El-Hawari. "Niemand luistert naar ons of reageert op ons", zei hij. "Volgende week willen we bij het regeringsgebouw protesteren."