G20 gaat protectionisme weren

De ministers van financiën en centrale bankiers van de twintig belangrijkste economieën ter wereld hebben zaterdag beloofd zich verre te houden van 'concurrerende devaluatie'. Ook worden markten opengehouden en alle vormen protectionisme geweerd, aldus de verklaring na afloop van de tweedaagse G20-top in Moskou.

De Russische minister van financiën, Anton Siloeanov, zei dat alle G20-landen overeen zijn gekomen dat ze zich moeten richten op het bewerkstelligen van een sterke economische groei in plaats van op het 'manipuleren van de markt'.

Sommige investeerders en politici maken zich zorgen over recente ontwikkelingen rondom de Japanse yen, die in drie jaar tijd niet zo weinig waard was. Er hangen Japan sancties boven het hoofd, omdat het land vooral zou proberen de yen te verlagen om zijn eigen economie te stimuleren. Als te veel landen hun munteenheid proberen te verzwakken voor economisch gewin - waardoor een zogenoemde valutaoorlog ontstaat - dan kan het wereldwijde economische herstel vertraging of schade oplopen.

In de G20-verklaring van zaterdag werd niet ingegaan op Japan en het effect van diens handelen.