Ook Newtown wil strengere wapenwetgeving

Nabestaanden van slachtoffers van het bloedbad in het Amerikaanse Newtown willen een verbod op krachtige aanvalswapens en op magazijnen met meer dan tien kogels. Sommigen spraken woensdag op een hoorzitting over het Amerikaanse recht op vuurwapenbezit, georganiseerd door een speciale taakgroep. Het merendeel van de honderden inwoners steunt een striktere wapenwetgeving.

"Maak hiervan het moment dat er iets verandert", zei Nicole Hockley, wier 6-jarige zoon Dylan een van de twintig kinderen was die door Adam Lanza werd doodgeschoten. De 20-jarige Lanza schoot thuis eerst zijn moeder dood met haar legaal aangeschafte aanvalswapen. Daarna reed hij naar de school waar hij een bloedbad aanrichtte. Vervolgens pleegde hij zelfmoord.

Bill Sherlach, wiens vrouw Mary omkwam, zei dat het tweede amendement op de grondwet, dat het recht op vuurwapenbezit garandeert, werd opgesteld in een tijd waarin vuurwapens heel anders waren. "Ik heb geen idee hoe lang het duurde om een musket te laden en er opnieuw mee te schieten", zei hij. "Ik weet wel dat het aantal schoten dat werd afgevuurd in de Sandy Hook-basisschool in die paar minuten bijna onvoorstelbaar was, zelfs in de huidige tijd."

President Barack Obama heeft verschillende maatregelen voorgesteld om de wapenwetgeving aan te scherpen, maar het zal moeilijk worden om die door een zeer verdeeld Congres te loodsen. Veel inwoners van Newtown willen ook, net als Obama, dat er meer achtergrondchecks bij wapenkopers worden uitgevoerd en zijn voor het jaarlijks vernieuwen van wapenvergunningen.

David Wheeler, die zijn 6-jarige zoon Benjamin verloor, zei dat er een beter systeem moet worden gecreëerd om individuen met mentale problemen in de gaten te houden. "Dat iemand met dergelijke problemen in een huis kan wonen waar hij toegang heeft tot de krachtigste wapens die er zijn voor mensen anders dan militairen is onaanvaardbaar", zei hij. "Het maakt niet uit op wiens naam deze wapens staan geregistreerd. Het maakt niet uit of ze op legale wijze zijn aangeschaft."