Geblesseerde Sablikova zet streep door EK-titel

Martina Sablikova verwacht komend weekeinde geen bijzondere prestatie neer te zetten tijdens het EK allround in Heerenveen. De Tsjechische allroundspecialiste kampt met fysiek ongemak en rekent zichzelf daardoor niet tot de favorieten.

"Ik heb last van mijn rug", vertelt de viervoudig Europese kampioene donderdag tegen schaatsen.nl. "Ik kan maar drie ronden echt doorrijden." Sablikova liep de blessure op tijdens een trainingskamp in Italië. "De wervels zitten op slot. Dat is toen losgemaakt, maar de spieren zijn verkrampt en het schiet telkens weer vast", vertelt de regerend olympische kampioene van de 3000 en 5000 meter, die tot overmaat van ramp haar arts ziek in Tsjechië moest achterlaten.

De 25-jarige Sablikova verwacht dat zij als enige van de gevestigde orde niet om de prijzen zal strijden. "Het zijn, op mij na, dezelfden die zullen rijden om de titel: Ireen Wüst, Claudia Pechstein, Diane Valkenburg en Linda de Vries. Ik ben ook benieuwd wat de Russische dames kunnen. " Zelf heeft de titelhoudster lage verwachtingen. "We moeten maar kijken hoe het toernooi gaat. Ik voel me wel telkens wat beter, maar ik heb na het rijden wel steeds nog veel pijn."

Sablikova liet zich in 2007 in Collalbo voor het eerst tot Europa's beste kronen. De afgelopen drie jaar herhaalde ze dat kunststukje. Het EK in Thialf begint vrijdag met de 500 en 5000 meter voor de mannen. Een dag later start ook het toernooi voor de vrouwen.