Avondspits drukker door gepensioneerden

De avondspits was vorig jaar een stuk drukker dan de ochtendspits. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Behalve werkenden zijn er 's avonds veel meer andere groepen zoals gepensioneerden en studenten op de weg.

Tijdens de avondspits reden er in 2011 bijna 2,8 miljoen auto's op de weg met ruim 3,7 miljoen passagiers. In de ochtendspits kropen gemiddeld ruim 2,4 miljoen mensen achter het stuur en zaten nog eens zeshonderdduizend mensen als passagier in de auto.

Het openbaar vervoer was vorig jaar juist 's ochtends drukker. Ruim 539 duizend mensen pakten de trein, metro of bus tegen 477 duizend 's avonds. De ochtendspits komt in het openbaar vervoer ook eerder op gang. De piek ligt tussen 07.00 uur en 08.00 uur, terwijl dat op de weg rond 08.00 uur is. Volgens het CBS komt dat doordat de reis gemiddeld een halfuur langer duurt voor ov-reizigers.

In Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland wordt in de ochtend relatief het vaakst gekozen voor het openbaar vervoer. Een op de tien reizigers in de ochtendspits kiest voor die optie, tegen een op de twintig in andere provincies. In Limburg is de auto juist favoriet.

In absolute zin zijn de meeste auto's op de weg in de ochtend- en avondspits in Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Brabant, Noord-Holland en Gelderland.


Avondspits drukker door gepensioneerden (Foto: Novum)