Fraude met veiligheidscertificaten kermisattracties

Een instituut dat onder meer kermisattracties en speeltoestellen keurt heeft vermoedelijk valse certificaten afgegeven. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die een onderzoek naar de fraude heeft ingesteld en de keuringsinstantie woensdag heeft doorzocht.

Een kermisattractie of speeltoestel moet voor ingebruikname gekeurd en gecertificeerd zijn. Een erkende keuringsinstantie moet onder andere technische en veiligheidsaspecten onder de loep nemen. Een belangrijke voorwaarde is dat een onafhankelijke deskundige binnen die instantie besluit of aan de gestelde eisen is voldaan.

In dit geval zijn vermoedelijk enkele maanden goedkeuringscertificaten afgegeven, zonder dat de interne onafhankelijke expert is ingeschakeld. Overigens zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat onveilige situaties kunnen ontstaan als gevolg van de vermoedelijk valse certificaten, maar nader onderzoek zal dit moeten uitwijzen.

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA heeft de betreffende keuringsinstantie woensdag doorzocht op bedrijfsadministratie van keuringen en certificeringen.