'Provinciale bijdrage van vijftig miljoen voor Thialf'

De Gedeputeerde Staten van Fryslân willen 50 miljoen euro reserveren om de vernieuwbouw van Thialf te realiseren. Dat  heeft gedeputeerde Hans Konst (PvdA) vanavond bekend gemaakt.

"We hebben vanmiddag in ons college het besluit genomen om het project Nieuw Thialf te omarmen. Dat betekent dat wij de vernieuwbouw van Thialf steunen, dat wij vinden dat die moet worden ingevuld, niet alleen door het huidige stadion, maar ook een tweede ijsbaan." Die tweede ijsbaan is een voorwaarde van de KNSB. Daarmee is er altijd ijs voor de Nederlandse schaatstoppers om te kunnen trainen. Nu moet het ijs in Thialf nog gedeeld worden met recreanten.

"Recreanten en topsporters zitten elkaar nu in de weg. Wat er nu gaat gebeuren: topsporters gaan in aparte hal trainen. De wedstrijdhal is dan beschikbaar voor de recreatie. Dat is een concept dat helemaal nieuw is voor het schaatsen. Daarmee lopen we weer voorop. In het zwemmen bestaat dat al," aldus Gerben Eggink, kwartiermaker bij de stuurgroep Nieuw Thialf.

De ambitie is om na de verbouwing de beste schaatsbaan ter wereld te hebben. Niet dat hiermee dan de strijd om de wereldrecords aangegaan kan worden met de hooglandbanen, maar wel op het gebied van horeca, kleedkamers en bedrijfsruimtes. Ook moet de nieuwe baan energiezuiniger en moderner worden.

De provincie vind het bedrag van 50 miljoen gerechtvaardigd omdat het stadion belangrijk is voor de regio en het land. "De bijdrage van de provincie is een prima fundament, maar er zijn bijdragen van anderen nodig. We kijken naar het Rijk, andere bedrijven en de aanbesteding van het complex." De totale kosten voor het stadion worden geschat op 106 miljoen. Konst is positief dat ook de rest ingevuld kan worden. “Ik denk dat we dat gat gaan dichten. Het plan past in nationale ambities. Dat is de boodschap waar wij de boer mee op willen.”

Als de financiering rond komt kan na de Olympische Spelen van Sochi met de bouw begonnen worden en in 2016 afgerond zijn.