Nederlander vrijgesproken van misbruik in Cambodja

Een rechter in Cambodja heeft een 39-jarige Nederlander die werd verdacht van het misbruiken van meerdere kinderen in het land woensdag vrijgesproken. Vier jongens hebben hun verklaringen ingetrokken en de getuigenis van een meisje kwam volgens de rechter niet overeen met eerdere verklaringen, meldt ontwikkelingsorganisatie Terre des Hommes donderdag.

De verdachte, Bas R., werd eind vorig jaar opgepakt voor het misbruiken van een 7-jarig meisje en vier jongens van tussen de 9 en 13 jaar die via zijn opvanghuis in Siem Reap werden opgevangen. Terre des Hommes en Action pour les Enfants volgden hem al langer en hadden met de politie meegewerkt om hem voor de rechter te brengen.

Een van de redenen om de Nederlander in de gaten te houden was volgens de organisatie een eerdere veroordeling. In 2004 werd hij veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke celstraf voor seksueel misbruik van een toen 12-jarige jongen. In 2009 verhuisde hij naar Cambodja.

Dat in de zaak in Cambodja zo veel verklaringen zijn ingetrokken is volgens de organisatie geen toeval. "In dit soort zaken zie je steeds weer dat kinderen en hun ouders onder druk worden gezet of omgekocht om hun verklaring in te trekken", zegt hoofd projecten van Terre des Hommes Hans Gruijt.

Slachtoffers moeten volgens hem beter worden beschermd. Verdachten zou moeten worden verboden contact met hen te hebben.

Ook zou in dit soort zaken internationaal beter moeten worden samengewerkt. De stichting wijst erop dat R. eerder in Nederland is veroordeeld. De Cambodjaanse rechter zou hebben aangegeven dat hij R. niet had vrijgelaten als hij hiervan had geweten.