Water onderzocht na koelvloeistoflek Flevonice
Waterschap Zuiderzeeland onderzoekt wat het effect is van het koelvloeistoflek bij de failliete kunstijsbaan Flevonice in Biddinghuizen op het oppervlaktewater. Drinkwaterbedrijf Vitens bekijkt of de vloeistof, glycol, in het drinkwater terecht is gekomen.
Uit het koelleidingsysteem van de Flevonice lekte de afgelopen vier jaar 150 duizend liter glycol in de bodem, zo bleek dinsdag. Het waterschap heeft donderdag een aantal monsters genomen in sloten de omgeving van de ijsbaan. De laboratoriumuitslagen worden eind volgende week verwacht, laat een woordvoerder weten.
De kans dat er glycol in het oppervlaktewater zit is klein, zegt de woordvoerder. "We meten uit voorzorg om onrust voorkomen. Glycol is een stof die snel oplost en heel moeilijk is terug te vinden." De gelekte stof is volgens haar bovendien niet gevaarlijk. De baan ligt in een natuurgebied, er is geen woonwijk in de buurt.
De gemeente Dronten meldde dinsdag dat het terrein aan de Strandgaperweg in Biddinghuizen is verontreinigd met 150 duizend liter glycol. De curator van het failliet verklaarde bedrijf had de provincie Flevoland hierover geïnformeerd.
Uit verkennend bodemonderzoek is gebleken dat in de grond en het grondwater verhoogde waarden propyleenglycol aanwezig zijn. Deze waarden overschrijden vele malen het maximaal toelaatbare risiconiveau. Volgens de gemeente zijn er momenteel echter geen risico's voor de volksgezondheid. De verontreiniging van de bodem neemt op dit moment niet meer toe. Het terrein is afgesloten.
De curator moet een nader bodemonderzoek uit laten voeren naar de ernst en omvang van de bodemverontreiniging.