OM acht Friezen schuldig in fatale GHB-zaak
Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden vindt dat drie mannen uit Friesland schuld hebben aan het overlijden van hun vriend, een 21-jarige Dokkumer. Die overleed vorig jaar in de nacht van 29 januari, nadat hij bij een kameraad in Leeuwarden uit een frisdrankfles een slok GHB had genomen.
Op de terugreis viel de man in slaap. Hij was niet meer wakker te krijgen, ondanks verwoede pogingen van de verdachten. Vier uur later was hij overleden.
Het OM vindt dat de drie verdachten, twee inwoners van Dokkum van 33 en 36 jaar en een 23-jarige Leeuwarder, hebben nagelaten medische hulp in te roepen toen ze het slachtoffer ondanks herhaalde pogingen niet wakker konden krijgen.
Ze hadden het slachtoffer in de vrieskou in een auto laten liggen. De Dokkumers waren die avond naar Leeuwarden gereden om softdrugs te kopen. Na een bezoekje aan een coffeeshop gingen ze bij de Leeuwarder langs.
Daar nam het latere slachtoffer een kleine hoeveelheid GHB. Om de wrange smaak weg te spoelen, nam hij een slok uit een fles met een groene vloeistof. Hij dacht dat er frisdrank in de fles zat, maar het was de gevaarlijke 'partydrug'.
Op de terugreis naar Dokkum viel de man in slaap. Bij de woning van de 36-jarige lieten de twee Dokkumers hun vriend in de auto liggen. Er werd geregeld gekeken hoe het met hem ging. Ze belden ook nog met de Leeuwarder, die adviseerde de verdoofde man in stabiele zijligging zijn roes te laten uitslapen.
Toen het slachtoffer koud aanvoelde en geen hartslag meer bleek te hebben, brak er paniek uit. De twee mannen reden plankgas naar het ziekenhuis in Dokkum, maar het was al te laat. Uit het pathologisch onderzoek is gebleken dat het slachtoffer is overleden aan de gevolgen van de inname van GHB, of aan onderkoeling.
Het OM eiste tegen de beide Dokkumers werkstraffen van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. De Leeuwarder hoorde een hogere straf tegen zich eisen: een werkstraf van 240 uur en een maand voorwaardelijke celstraf.
De politie vond bij hem thuis een behoorlijke voorraad GHB, speed en xtc. De zaak werd in april aangehouden omdat de Leeuwarder dusdanig onder invloed was dat hij moeite had om bij zijn positieven te blijven.
Als gevolg van overmatig drugsgebruik kampt de man met geheugenproblemen. Hij weet als geen ander hoe gevaarlijk GHB kan zijn. Drie maanden nadat de Dokkumer was gestorven, overleed zijn vriendin aan een overdosis GHB.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.